UNESCO: 2024 gazeteciler için en ölümcül yıl oldu

UNESCO ve Uluslararası Gazetecilik Örgütleri: 2024’te En Fazla Gazeteci Kaybı Filistin’de Yaşandı

UNESCO ve uluslararası gazetecilik örgütleri, geçen yıllara kıyasla 2024 yılında görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının arttığına dikkat çekti. Gazze’de devam eden İsrail saldırılarının, 2024 yılında en fazla gazeteci can kaybının yaşandığı yer olduğuna işaret edildi. UNESCO, 2024’ün gazeteciler için en ölümcül yıl olduğunu duyurdu.

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun aktardığına göre, UNESCO, 2024 yılında şimdiye kadar en az 68 gazeteci ve medya çalışanının görev başında hayatını kaybettiğini açıkladı. UNESCO’nun verilerine göre, 2024 yılında hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 60’ından fazlası yoğun çatışmaların yaşandığı ülkelerde görev yapıyordu.

‘Son İki Yılda Endişe Verici Oranda Arttı’

UNESCO, çatışma bölgelerinde görevli gazetecilerin ölüm oranlarının üst üste ikinci yıl arttığını vurguladı. Aynı zamanda, 2024 verilerinin 2023’teki endişe verici eğilimleri sürdürdüğü belirtildi.

UNESCO’nun verilerine göre, 1993’ten bu yana görev başında hayatını kaybeden gazetecileri kayıt altına alan örgüt, Türkiye’de şimdiye kadar 14 gazetecinin görevi başında öldüğünü belgeledi. Türkiye’de en son gazeteci ölümü 2020 yılında yaşandı.

‘İşlerini Canlarıyla Ödemeleri Kabul Edilemez’

UNESCO, gazetecilerin çatışma bölgelerinden haber aktarırken hayatlarını riske attıklarını ve bu fedakarlığın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Örgütün Genel Direktörü Audrey Azoulay, gazetecilerin bu zorlu işlerinde hayatlarını kaybetmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Tüm devletleri, uluslararası hukuka uygun şekilde medya çalışanlarını korumaya ve bu konuda somut adımlar atmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO’nun son verilerine göre, 42 gazeteci çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybetti. En fazla gazeteci kaybı 18 gazeteci ile Filistin’de yaşandı. Diğer ülkelerde ise Ukrayna’da 4, Kolombiya’da 4, Irak’ta 3, Lübnan’da 3, Myanmar’da 3, Sudan’da 3, Suriye, Çad, Somali ve Kongo’da ise birer gazeteci yaşamını yitirdi.

Bazı diğer örgütlerin verileri farklılık gösteriyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’ne göre, 2024 yılında 60 gazeteci, toplamda ise 91 gazeteci görev sırasında hayatını kaybetti. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) verilerine göre ise dünya genelinde 104 gazeteci öldü. IFJ, en fazla gazeteci kaybının Filistin’de yaşandığını ve 2024 yılında 55 gazetecinin çatışmalar sırasında öldüğünü rapor etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise 2024 yılında görevi başında öldürülen gazeteci sayısının 54 olduğunu açıkladı ve en yüksek ölüm sayısının Filistin topraklarında yaşandığına dikkat çekti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye ile Irak ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı

Avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğuna itiraz reddedildi; İmamoğlu’ndan tepki geldi: Delil yok, suç yok!

Avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğuna itiraz reddedildi; İmamoğlu’ndan tepki geldi: Delil yok, suç yok!

TİHEK Başkanı Fahrettin Altun, görevi Muharrem Kılıç’tan devraldı

TİHEK Başkanı Fahrettin Altun, görevi Muharrem Kılıç’tan devraldı

Bursa’da firarinin kaçması için polisleri ezdiler

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Esenevler Mahallesi’nde, hakkında 14 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlünün yakalanması için İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri operasyon düzenledi. Operasyon sırasında firari hükümlü yakalanırken, yakınları polis ekiplerini araçla ezdi.

Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü! Çok sayıda yaralı ve gözaltı var

Gaziantep’te, 3 otomobilin karıştığı zincirleme kaza sonrası kavga çıktı. Sopa, yumruk ve kaldırım taşlarıyla birbirine saldıran ve bölgeye gelen polis ekiplerinin havaya uyarı ateşi açarak sonlandırdığı kavgada 6 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Turhan Çömez, Murat Çalık’ın sağlık raporuna ulaştı, isyan etti: ‘Cezaevinde tutarsanız oradan sağ çıkma ihtimali hemen hemen yok’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, cezaevinde tutulan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın sağlık raporuna ulaştı. Raporun ayrıntılarını açıklayan Çömez, “Murat Başkanın hukuki tarafını hiç tartışmıyorum, onunla ilgili gereken şeyler söylendi ama tıbbi olarak böyle bir hastanın cezaevi koşullarında tutulması insan hakları ihlalidir ve onun hayatını taammüden riske etmektir. Eğer bu hastayı, Murat Başkanı cezaevinde tutarsanız oradan sağ çıkma ihtimali hemen hemen yok” dedi.