İnsanlık buna hazır değil: Dünyanın ilk Güneş fırtınası tatbikatı

Dünyanın İlk Güneş Fırtınası Tatbikatı Gerçekleştirildi

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), insanlığın güneş fırtınalarından kaynaklanan tehditlere karşı ne kadar hazır olduğunu test etmek amacıyla dünyanın ilk güneş fırtınası tatbikatını gerçekleştirdi. Bu tatbikat, türünün ilk örneği oldu.

Güneş fırtınaları, Güneş’ten yayılan yüklü parçacıkların akışıdır ve elektrik kesintilerine, uydu arızalarına ve uzaydaki astronotların radyasyona maruz kalmasına neden olabilir. Güneş fırtınalarının etkileri oldukça geniş kapsamlı olabilir.

Avrupa Ülkelerini Vuran Elektrik Kesintileri

Son zamanlarda Avrupa’da yaşanan ani elektrik ve sinyal kesintilerinin uzay kaynaklı fırtınalardan kaynaklandığı düşünülüyor. Tatbikat sırasında Dünya’yı etkisi altına alan G5 kategorisindeki Gannon fırtınası, birçok bölgede elektrik kesintilerine ve uydu arızalarına yol açtı. Bu olay, gözlemciler tarafından 20 yılın üzerinde bir süredir görülen en aşırı uzay kaynaklı hava olayı olarak nitelendirildi.

Varsayımsal Senaryolar Simüle Edildi

Uzay hava durumu uzmanları, Güneş olaylarını simüle ederek çeşitli varsayımsal senaryolar üzerinde çalıştı. Elektrik kesintilerinin demiryolları, boru hatları ve iletişim sistemlerini nasıl etkilediği detaylı bir şekilde incelendi.

Raporda, daha iyi bir koordinasyonla daha anlaşılır uzay hava durumu tahminlerinin oluşturulabileceği ve güneş fırtınalarına karşı daha erken uyarı sağlanabileceği vurgulandı. Bilim adamları, daha ileri uzay araçlarının Güneş’e daha yakın konumlandırılması çağrısında bulundu.

Related Posts

Teksas, 18 yaş altına sosyal medyayı yasaklamak üzere

Tasarıyı senatoya sunan temsilci, sosyal medyayı “çocukların yasal olarak erişebildiği en zararlı ürün” olarak nitelendiriyor.

Galaksi dışında nadir karadelik olayı keşfedildi

Bilim dünyası, galaksi merkezlerinden uzakta konumlanan kara deliklerin varlığını tartışıyor. AT2024tvd keşfi, bu ‘gezgin’ kara deliklerin birleşen galaksilerin kalıntıları olabileceğine işaret ediyor.

Jetgiller gerçek oldu! Uçan araba geliyor

Slovakya merkezli Klein Vision şirketinin geliştirdiği uçan araba AirCar, bilimkurgu filmlerindeki hayalleri gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Havada saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen AirCar’ın ikinci modeli, 2025 yazında test edilecek ve 2026 …

10 yıldır ilk kez oluyor: Google’dan anlamsız değişiklik

Teknoloji devi Google, 10 yıl aradan sonra ilk kez ikonik “G” logosunda değişikliğe gitti. Ancak bu görsel güncelleme, kullanıcılar arasında büyük bir fark yaratmak bir yana, neredeyse fark edilmedi bile.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.