SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısının Pazartesi sabahı Türkiye’ye ulaÅŸacağını bildirdi. VatandaÅŸlar her gün güncel koronavirüs tablosunu, vaka, vefat ve hasta sayısını araÅŸtırıyor. Ağır hasta sayısı 4 bin 702 oldu, 35 bin 511 kiÅŸinin Kovid-19 tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileÅŸen sayı 1 milyon 970 bin 803e yükseldi. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşılıyor. 25 Aralık koronavirüs tablosu açıklandı. İşte son dakika korona vaka ve vefat sayısı…
25 ARALIK KORONAVİRÜS TABLOSU AÇIKLANDI
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca 25 Aralık koronavirüs tablosunu açıkladı ve “Bugün tespit edilen 3199 yeni hastamız var. Hasta ve vaka sayılarındaki düşüş etkisini hastane yükümüzde de göstermeye baÅŸladı.”dedi.
24 ARALIK CORONA VİRÜSÜ TABLOSU VAKA SAYISI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Aralık Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu dün yayınlandı.
Bakan Koca yaptığı açıklamada;
“Bugün tespit edilen 3.218 yeni hastamız var. Aktif vaka sayısındaki düşüş devam ediyor. Aşının etkili olacağı müjdesini aldık. Åžimdi aşılanıp etkisini görene kadar kendimizi daha iyi koruma zamanı. Güzel günlere tedbirle hazırlanalım.” dedi.
TÜRKİYE’DEN KORONAVİRÜS HABERLERİ
Son 24 saatte, 33 bin 985 kiÅŸinin Kovid-19 tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileÅŸen sayısı 1 milyon 935 bin 292’ye yükseldi. Toplam test sayısı 23 milyon 225 bin 837’ye ulaÅŸtı, vaka sayısı 2 milyon 100 bin 712, vefat sayısı 19 bin 115, ağır hasta sayısı 4 bin 805 oldu.
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,1, yatak doluluk oranı yüzde 50,8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,2 ventilatör doluluk oranı yüzde 40, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,9 olarak gerçekleşti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından günlük verilere ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
“Bugün tespit edilen 3 bin 218 yeni hastamız var. Aktif vaka sayısındaki düşüş devam ediyor. Aşının etkili olacağı müjdesini aldık. Åžimdi aşılanıp etkisini görene kadar kendimizi daha iyi koruma zamanı. Güzel günlere tedbirle hazırlanalım.”
Koca, SaÄŸlık Bakanlığı Bilkent YerleÅŸkesi’ndeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Bugüne kadar Almanya’da her 1 milyon nüfus başına 325 kiÅŸi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sürü bağışıklığını uygulamaya çalışan İsveç’te 789, en çok vaka ve vefat sayılarına ulaÅŸan ABD’de 984, virüste mutasyon görüldüğü iddiasıyla gündeme gelen İngiltere’de 994 kiÅŸi öldü. Türkiye’de ise milyon nüfus başına vefat sayımız 216’ya ulaÅŸtı.”
Koca, günlük vaka sayılarının dünyada, nisandaki ilk pik döneminde 80 binlerde olduÄŸuna, ÅŸu an ise neredeyse 9 kart artışla 700 binlere ulaÅŸtığına iÅŸaret ederek, “Bununla birlikte nisan ortasındaki ilk pik döneminde 8 bin 500 civarında olan günlük vefat sayılarının ÅŸu an yüzde 70 artışla 14 binlere ulaÅŸtığını üzüntüyle görüyoruz. Son günlerde İngiltere gibi ülkeler kontrolsüz vaka artışlarını virüsün mutasyonuna baÄŸlayarak açıklamaya çalışmaktadır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
İngiltere’nin mutasyonun virüsün daha hızlı yayılmasına neden olduÄŸunu ilan ettiÄŸini anımsatan Koca, “Bilinmelidir ki bu mutasyon eylül ayından beri mevcut.” dedi.
Mutasyonlar konusunda düzenli incelemelerin hep devam ettiÄŸini belirten Koca, “Müsterih olunuz, virüs daha hızlı bulaÅŸsa da tedbirler yine en etkili silahımız.” ifadesini kullandı.
DSÖ’nün bu durumun aşı çalışmalarını olumsuz etkilemeyeceÄŸini açıkladığını hatırlatan Koca, her geçen gün aşıyla ilgili yeni ve eksik ya da asılsız haberler yayıldığını belirterek, neden inaktif aşı tercih edildiÄŸini bir kez daha izah etmek istediÄŸini söyledi.
Bilinen en kadim aşı yöntemi olan inaktif aşıda, uygun ortamda çoğaltılan virüsün öldürülerek, tanıması için vücuda enjekte edildiğini anlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu daha önce tecrübe ettiÄŸimiz ve faydasından emin olduÄŸumuz bir yöntemdir, temel bir kaidedir. Tecrübe edilmiÅŸ olanın tekrar tecrübe edilmesi gerekmez. Ayrıca ülkemizde devam eden aşı çalışmalarından önde giden üç tanesi inaktif aşılardır. Aşılama programının devamı açısından da bu önemli ve deÄŸerlidir. Bununla birlikte ülkemizde, adenovirüs temelli 2 aşı adayımız insan deneyleri safhasına ulaÅŸmıştır. Benzer ÅŸekilde, virüs benzeri parçacık temelli bir aşımız da insan deneyleri safhasındadır.”
Koca, aşının ne zaman Türkiye’ye geleceÄŸinin en çok merak edilen konulardan biri olduÄŸunu belirterek, şöyle konuÅŸtu:
“Artık aşının Türk insanında, etkili ve güvenilir olduÄŸundan eminiz. Bu güzel haberi, yeni bir haberle daha süslemek isterim. Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek olan aşı dozları için onay iÅŸlemlerini tamamladılar. Üreticinin depolarında hazır olarak bizden gelecek haberleri bekleyen aşılarımız bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye baÄŸlayan gece yola çıkıyor.”
Bakan Koca, aşının koruyuculuğunun erken dönemde yüzde 91,25 oranında olduğunu, giderek daha da arttacağını bildirdi.
Aşılamaya saÄŸlık çalışanlarından baÅŸlanacağını birinci aÅŸamada 9 milyona yakın kiÅŸinin aşılanacağını belirten Koca, “Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşı yapma imkanımızın olduÄŸunu söyleyebilirim.” dedi.
Koca, İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika için uygulananın dışında şu an yeni bir seyahat kısıtlaması düşünmediklerini bildirdi.
Yerli aşı çalışmalarına ilişkin beş ilave aşıda insan çalışma safhasına gelindiğini, bunlardan üç tanesinin inaktif aşı olduğunu ve adenovirüs çalışmasının da ayrıca söz konusu olduğunu belirten Koca, bunların bir veya iki tanesinin faz çalışmalarına gelecek ay içinde geçilmiş olunacağını belirtti.
Koca, “Bunun dışında inaktif olan, Faz-1 çalışmasını tamamlamış olan aşımızla ilgili Faz-2 de 200 kiÅŸiyle yapılmış olacak. Faz-1 biliyorsunuz 44 kiÅŸiyle yapıldı, Faz-2 200 kiÅŸiyle yapılmış olacak. Bununla ilgili gönüllülerin saÄŸlık taramalarına baÅŸlandığını söyleyebilirim.” dedi.
Koca, inaktif aşıyı önemsediklerini ancak Pfizer ve BioNTech’in aşısını geliÅŸtirenin iki Türk bilim insanı olması nedeniyle bilim insanlarıyla yakın iÅŸ birliÄŸi içinde bu aşının Türkiye’de uygulanmasını istediklerini vurguladı. Koca, şöyle devam etti:
“Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon ve opsiyonal olarak 30 milyona kadar da ocak ayında, en geç ÅŸubat ayında talep olması durumunda bunun söz konusu olabileceÄŸini görüşmüş olacağız. Dolayısıyla 4,5 milyon mart sonuna kadar, opsiyonel olarak 30 milyona kadar aşının sözleÅŸmesinin detayları netleÅŸmiÅŸ oldu. Bu gece veya yarın en geç imzalanmış olur. Bu aşının da bu süreçte yaygın bir ÅŸekilde imkanlar ölçüsünde kullanımını saÄŸlamış olacağız.”
SinoVac aşısının ilk planda 3 milyon doz olarak geleceÄŸini, ÅŸubat ayı sonuna kadar toplam 50 milyon dozu içeren bir bir sözleÅŸme yapıldığını belirten Koca, aşı fiyatlarıyla ilgili de “Biz hem Sinovac hem Pfizer aşısını dünyadan daha ucuza almış olacağız. Bu aşıları alırken de direkt firmaların kendileriyle görüşüyoruz.” bilgisini verdi.
Bilim Kurulu olarak aşının zorunlu yapılmasından yana olmadıklarını vurgulayan Koca, “Biz ikna ederek bu aşının yapılması gerektiÄŸine inanıyoruz. Vatandaşımızı yan etkileri en az olan, güvenilir ve etkinliÄŸi fazla olan aşı noktasına ikna edebilirsek ben herkesin bu aşıyı yaptıracağına inanıyorum. Kendim de saÄŸlık çalışanlarıyla birlikte ilk aşıyı olan kiÅŸilerden biri olacağım.” dedi.
DÜNYADAN KORONAVİRÜS HABERLERİ
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan’da günlük vaka sayısı 20 bini, Güney Kore’de de 1200’ü geçti. Çin’de ise salgın kontrollü seyrediyor.
Hindistan SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 23 bin 690 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 10 milyon 147 bin 468’e çıktı, virüs bulaÅŸan 9 milyon 717 bin 834 kiÅŸi saÄŸlığına kavuÅŸtu.
Ülkede son 24 saatte 336 kiÅŸinin daha yaÅŸamını yitirmesiyle virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 147 bin 92’ye yükseldi.
Kovid-19 verilerinin derlendiÄŸi “Worldometers” internet sitesine göre, Hindistan “dünyada en fazla vaka tespit edilen ikinci, virüse baÄŸlı en fazla ölümün görüldüğü üçüncü ülke” konumunda bulunuyor.
GÜNEY KORE
Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 25’i yurt dışı kaynaklı 1241 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 54 bin 770’e çıktı.
Son 24 saatte 17 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 773’e ulaÅŸtı.
Bugüne dek virüs bulaşan 38 bin 48 kişi sağlığına kavuştu.
Sağlık yetkilileri, vaka sayılarının artması üzerine ülkede sadece dün 118 bin testin yapıldığını belirtti.
ÇİN
Çin Ulusal SaÄŸlık Komisyonundan (NCH) yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında son 24 saatte 7’si yurt içi kaynaklı, 14 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi.
Yurt içi kaynaklı vakalara Liaoning eyaletinde rastlanırken, son 24 saatte virüse bağlı can kaybı olmadı.
Kovid-19’un ortaya çıktığı Çin’de bugüne kadar 86 bin 913 vaka görüldü, 4 bin 634 kiÅŸi hayatını kaybetti, 81 bin 959 kiÅŸi iyileÅŸti.