Kalandar gecesinin unutulmuş lezzeti “Kalandar çorbası” yeniden sofralarda

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, “Yadigar Projesi” kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden “Kalandar Çorbası”nın yapımını kayıt altına aldı.

Trabzonluların Rumi takvime göre 13 Ocak gecesi “Kalandar” adı verilerek Rumi yılbaşını kutlamasına olan ilgi son yıllarda çeşitli etkinliklerle artarken, gece ile aynı ismi taşıyan çorba da gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün bu yıl belirlediği proje kapsamında Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Nergiz Güngör önderliğinde usta öğreticilerden oluşan ekip, muhtarlar aracılığıyla 18 ilçede kaybolmaya yüz tutan çorbanın araştırmasını yaptı.

İlçelerde yaşlılarla görüşen ekip, “Kalandar Gecesi”ne özgü pişirilen yöresel çorbanın tarifini öğrendi.

Enstitüde, mısır, tereyağ, bakla, bal kabağı, mısır unu, soğan, sarımsak ve yoğurt gibi malzemelerin kullanıldığı çorbanın yapılışını kayıt altına alan ekip, enstitünün sosyal medya hesaplarında yayınlayacak.

Enstitü Müdürü Sibel Karabina, MEB’in her yıl belirlediği farklı tema çalışmalarına yönelik yiyecek ve içecek hizmetleri alanındaki usta öğreticiler ve öğretmenlerin saha taraması yaptığını söyledi.

Usta öğreticilerden oluşan ekibin, farklı konu başlıkları altında araştırmalarına devam ettiğini dile getiren Karabina, “Ekiplerimizin çalışmaları sonucu elde edilen verilerin çekimlerini yaparak, kayıt altına alıp ve belgesele dönüştürerek, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.

– ÇORBA, ENSTİTÜDE HER YIL PİŞİRİLECEK

Çorbayı pişirerek, yapılışını kayıt altına alıp enstitünün mutfak bölümünde satışa sunduklarını belirten Karabina, son yıllarda kutlamalarla yeniden ön plana çıkan Kalandar gecesiyle aynı ismi taşıyan çorbanın yapılışını MEB arşivlerinde yer alacağını ve her yıl 13 Ocak’ta da enstitüde Kalandar çorbası ikram edeceklerini belirtti.

Karabina, projelerine destek vermek isteyen Trabzon halkına da çağrıda bulunarak, geleneksel yemek tariflerini kendileriyle paylaşmaları talep etti.

Usta öğretici Fatma Siliğ de yaptıkları çalışmalar sonucunda Kalandar çorbasının çok eskiye dayandığını öğrendiklerini ifade ederek, “Ambarda ne ürün varsa mısır yarması, mısır unu, iç yağ, bal kabağı, barbunya fasulye ile ateşte kaynatılarak, yoğurt ve biberli tereyağ ile servis ediliyor. Çorbayı bu yıl ilk defa Olgunlaşma Enstitüsü olarak atölyemizde pişirerek misafirlerimize ikram ettik, onlar da çok beğendiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

ABD savaş uçakları Afrikalı göçmenleri vurdu! 35 kişi öldü

Yemen’de Afrikalı göçmenlerin kaldığı bir sığınma merkezine isabet eden Amerikan füzesi, 35 kişinin ölümüne yol açtı.

Hindistan-Pakistan hattında gerilim tırmanıyor: Üst üste dördüncü çatışma

Cammu Keşmir’de 26 kişinin öldüğü saldırının ardından bölgedeki gerilim 4. gününde de devam etti. Hindistan, sınırın Pakistan tarafından ateş açıldığını ileri sürdü.

Tokat’ta aşırı yağış sele neden oldu

Tokat’ın Turhal ilçesinde etkili olan sağanak, sele neden oldu.

Antalyalılar Konyaaltı Sahili’ne akın etti

Nisan ayının son haftasında havaların iyice ısındı. Antalyalılar ve yabancı turistler Konyaaltı Sahili’ni akın etti.

Yayla yollarında karla mücadele sürüyor

Giresun’da yayla yollarında karla mücadele çalışmaları sürüyor. Ekipler, yaylalara çıkmaya hazırlanan vatandaşlar için yolları açma çalışmalarını hızlandırdı.

İmamoğlu’ndan operasyon tepkisi: ‘Yatırımcı arkasına bakmadan kaçıyor’

Silivri’de tutuklu bulunan Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İBB soruşturmasındaki ikinci dalga gözaltılara tepki gösterdi. İmamoğlu, “Bütün yol arkadaşlarımın, aileleri, çocukları önce Allah’a sonra İstanbullulara emanettir” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir