Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Volvo Çin tarifelerinden kaçmak için elektrikli SUV üretimini bakın nereye taşıyor!

Volvo, perşembe günü yaptığı duyuruda Polestar 7 kompakt elektrikli SUV’yi 2028’den itibaren Slovakya’da üreteceğini duyurdu. Polestar 7, İsveçli markanın Avrupa’da üretilecek ilk modeli olacak ve markanın diğer tekliflerinin yanında varlığını …

Ankara’nın ünlü termal oteli bir kez daha icradan satılıyor!

Ankara Haymana’nın ilk ‘muhafazakar’ oteli olarak bilinen Ravza Termal Otel, 200 milyon lira bedelle icradan satışa çıktı.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

17 bin liradan 100 bin liraya fırladı: Ferman gibi astılar

Vatandaşlar, konutlar ve araziler için rayiç bedelin binde 1’i, işyerleri için binde 2’si, arsalar için binde 3’ü oranın belirlenen tutarlarla emlak vergisi ödemelerini yapıyor. Muhtarlıklardan ilan edilen rayiç bedellere göre vatandaşlar güncel …