Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin normalden fazla olabileceğini belirten Öğr. Gör. Kübra Şahin, günlük et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yetişkinler için önerilen günlük et tüketimi miktarı 100-150 gram (pişmiş ağırlık) arasında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları düşünüldüğünde ise et tüketiminin daha sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Bayramda Kavurma ve Kızartmadan Uzak Durun!

Şahin, etin besin değerini ve sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyen pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, haşlamanın önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemi olduğunu belirtti. Fırında pişirme de besin değerini koruyan sağlıklı bir seçenek olarak öne çıktı. Ancak kavurma ve kızartmanın sindirimi zorlaştırdığı ve sağlık riski taşıdığına işaret etti.

Buzdolabında Dinlendirilen Et Daha Sağlıklı!

Etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin sindirimi kolaylaştığını ve daha lezzetli olduğunu aktardı.

Kırmızı Et ile Doğru Beslenme

Şahin, kırmızı etin zengin protein ve yağ içeriğine rağmen lif, C vitamini ve karbonhidrat açısından fakir olduğunu belirterek, sebzelerin önemine dikkat çekti ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Özel Beslenme Uyarıları

Çocukların ve yaşlıların özel beslenme ihtiyaçlarına da değinen Şahin, onların da et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle pişirme yöntemlerine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sindirim İçin Fiziksel Aktivite ve Su Tüketimi

Şahin, et tüketiminin ardından yapılacak fiziksel aktivitenin sindirim sistemini desteklediğini ve su tüketiminin sindirim sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!