Marmara Denizi’nde Aynı Anda 3 Farklı Renk Felaketin Habercisi Mi? Erol Kesici, ‘Seferberlik’ Çağrısı Yaptı
Marmara Bölgesi, hafta sonu şiddetli yağış ve fırtınaya teslim oldu. Şiddetli yağış sonrası Marmara Denizi, tıpkı bıçakla kesilmiş gibi 3 renge ayrıldı. Peki bu felaketin habercisi mi?
Cnnturk.com’un haberine göre Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara’daki renk değişimlerine dair bilgi verdi.
Fotoğraf: AA Arşiv
“ŞEHRİN KİRLİLİĞİ NEDEN OLMUŞ OLABİLİR”
Kesici, “Sahil tarafına yakın bölgedeki renk oluşumu yağışlardan kaynaklı olabilir. Şehrin kirliliği, tarım alanlarından geçen çamurlu su denize doğrudan ulaştığında böyle bir görüntüye neden olabilir. Marmara Denizi’nde orta bölümdeki koyu renkli alana gelirsek benim tahminim denizdeki akıntı ışık kırılması ile birleştiğinde bu görüntü oluştu. Hem sağında hem solunda farklı renkte deniz görüntüsü oluşunca buradaki koyu görünüm daha net olarak kendisini gösteriyor” dedi.
Fotoğraf: AA Arşiv
AZOT, FOSFAT TURKUAZ RENGİNE NEDEN OLUYOR
“Turkuaz renkli görüntü ise deniz besi elementlerinin artması soncu meydana geliyor. Özellikle azot, fosfat gibi atık maddelerin aşırı şekilde çoğalması sonucu denizde turkuaz görünümü oluşabiliyor. Denizdeki turkuaz görüntü birkaç gün ya da bir iki hafta içerisinde genellikle kaybolur.”
Erol Kesici
“SEFERBERLİK BAŞLATILMALI”
Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi’ndeki kirliliğe dikkat çekti. Marmara’nın dibindeki çamur artışının deniz yaşamını bitirecek kadar tehlikeli olduğuna işaret eden Kesici, “Çamur tehlikesi geçmezse canlı ölümleri artacak. Alg çoğalmaları artmış olabilir. Denizin bu zamanda bu rengi almaması lazım. Herkesin sorumluluğu var. Marmara Denizi için seferberlik başlatılmalı ve bu sürdürülebilir bir şekilde yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: AA Arşiv