Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Değerlendirdi: İlk Çeyrek Yavaş Başladı

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını yılın ilk çeyreğinde değerlendiren bir anket çalışması gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, “2025 Yılı Birinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi” sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e yavaş bir başlangıç yaptı.

Ocak-mart döneminde yurt içi satışların ortalama yüzde 2,57 düştüğü belirtilirken, dağıtıcı üyelerdeki satışlarda yüzde 2,25, üretici üyelerinde ise yüzde 3,04’lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, düşüşün sadece rakamsal değil, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından zorlandığını ifade ederek, “Alım gücünün zayıflaması, bakım-onarım kararlarının ertelenmesi ve maliyet yönetiminin zorlaşması, iç pazarı olumsuz etkiliyor.” dedi.

Anketteki sonuçlar, sektörün ikinci çeyrekte dinamik bir toparlanma bekleyemediğini gösterirken, kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenlerin işletmelerde tedbirli yaklaşımı artırdığı belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğine göre istihdam azalırken, maliyet artışları, nakit akışındaki sorunlar ve iş kaybı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı.

Yatırım planlarına ilişkin olarak da ankette, gelecek 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranında bir düşüş yaşandığı ancak üretici üyelerde artış görüldüğü belirtildi. Gelecek 3 ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngörenlerin oranı, daha kötüye gideceğini düşünenlerin önünde çıktı.

İkinci çeyrekte de bir artış beklenmediğini belirten ankette yurt içi satışlarda düşüş öngörülürken, tahsilat süreçlerinde kötüleşme yaşandığı vurgulandı. OSS üyelerinin beklentileri doğrultusunda, sektörde durgunluğun devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

17 bin liradan 100 bin liraya fırladı: Ferman gibi astılar

Vatandaşlar, konutlar ve araziler için rayiç bedelin binde 1’i, işyerleri için binde 2’si, arsalar için binde 3’ü oranın belirlenen tutarlarla emlak vergisi ödemelerini yapıyor. Muhtarlıklardan ilan edilen rayiç bedellere göre vatandaşlar güncel …

Fed Başkanı Powell’den faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faizleri yeniden düşürmeye başlamadan önce daha fazla veri elde etmek ve tarifelerin etkilerini görmek istediklerini söyledi.

Borsada yılın ilk yarısında spor kulüplerinden sadece o kazandırdı!

Spor şirketlerinin mali durumu ile yeşil sahalardaki performanslarının genel olarak taraftarlarını memnun etmemesi hisseleri üzerinde yönlendirici oldu. Yaşanan finansal problemler ve kötü gelen bilançolar kulüplerin hisse senedi fiyatları üzerinde …