TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Türkiye’de Sigara Üretimi ve Satışı Raporu

Türk Tabipleri Birliği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de sigara üretimi ve satışı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 2011-2024 arasındaki dönemde sigara üretimi 200 milyar adede, yurtiçi sigara satışı ise 150 milyar adede yükselmiştir.

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere pek çok sağlık kuruluşunun iş birliğiyle hazırlanan “Her Yer Duman Altı” raporunda, ulusal tütün kontrol programının yeniden şekillendirilmesi çağrısı yapılmıştır. Raporda, sigara üretimi, satışı ve tütün kullanımı gibi konularda çeşitli tespitler yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği gibi, 31 Mayıs her yıl “Tütünsüz Bir Dünya Günü” olarak kutlanmaktadır. Raporda, Türkiye’nin uluslararası alanda ödüller aldığı tütün kontrolü başarısının günümüzde zayıfladığı vurgulanmaktadır.

Türkiye’deki Tütün Kullanımı ve Kontrolü

  • 2008-2011 yılları arasında sigara üretiminde %17 azalma yaşanırken, 2011-2024 döneminde %77 artışla 200 milyar adede ulaşılmıştır.
  • Yurtiçi sigara satışı, 2008-2011 arasında %15 azalırken, 2011-2024 döneminde %65 artarak 150 milyar adedi aşmıştır.
  • 53 farklı proje desteğine rağmen, nargile iç pazarı kayıt dışına taşınmış ve tütün kullanım oranları yüksek seviyelerde seyretmektedir.
  • Gençler arasında tütün ürünlerine erken yaşta başlama oranları endişe vericidir.
  • Neredeyse tüm sigara satış noktaları, mevzuata aykırı şekilde tütün ürünlerini promosyon yapmaktadır. Elektronik sigaraya ulaşım ise oldukça kolaydır.
  • Türkiye’de tüketilen sigaraların büyük bir kısmı belirli illerde satılmaktadır ancak bu iller tütün kontrolü uygulamalarına yeterince dahil edilmemektedir.

Related Posts

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.