Türkiye’de sisteme giren doğalgaz yüzde 9,5 arttı

BOTAŞ Verilerine Göre Doğal Gaz Talebi Yükseldi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), geçen yıl yaz aylarında yüksek hava sıcaklıklarının etkisiyle doğal gaz talebinde artış yaşandığını açıkladı.

AA’nın haberine göre; Türkiye’de sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023’teki 51 milyar 477 milyon 297 bin seviyesinden yükseldi.

Ülke, doğal gaz ihracatı da yapmakta olup, toplam tüketimle giriş miktarı arasında yaklaşık yüzde 5 fark bulunmaktadır.

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla doğal gaz girişi aralık ayında gerçekleşirken, en düşük giriş ise haziranda kaydedildi.

2024 yılında, sisteme en fazla gaz girişi 11 Kasım’da, en az gaz girişi ise 18 Haziran’da yaşandı.

Son yıllarda Türkiye, gaz tedarik çeşitliliği stratejisiyle LNG tedarikine de ağırlık vermekte. Ülke, geçen yıl LNG tedarikinde 100 milyar metreküp kapasitesini artıracak anlaşmalara imza attı.

BOTAŞ, geçtiğimiz yıl 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşması imzalayarak bu alanda atılım gerçekleştirdi.

Şirket, Umman ile 2025-2035 yılları arasında yapılacak LNG tedarik anlaşması kapsamında yıllık 1 milyon ton LNG ithal edecek.

ExxonMobil ile yapılan mutabakat muhtırasıyla Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik edilmesi planlanmaktadır.

Shell ve TotalEnergies ile imzalanan 10 yıllık LNG anlaşmalarıyla BOTAŞ, yıllık 4 milyar metreküp ve 1,6 milyar metreküp doğal gaz tedariki alacağını duyurdu.

Tüm bu anlaşmaların toplamında, yaklaşık 100 milyar metreküp gaz temin edilmesi öngörülmektedir.

Türkiye, LNG altyapısının yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla gaz ithalatı yapmakta. TürkAkım, Mavi Akım, TANAP ve İran-Türkiye doğalgaz boru hatlarıyla yıllık toplam 73,5 milyar metreküp gaz ithal edilmektedir.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

İDO’dan uluslararası seferlere güçlü bir açılış: Dört deniz tek vizyon!

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), uluslararası sefer ağını genişletmeye devam ediyor. Geçen yıl başlattığı Ege Adaları rotasını bu yıl Midilli ve Rodos’la güçlendiren İDO, ayrıca Bulgaristan’ın Burgaz şehrine de düzenli seferler başlatıyor. Bu yeni hatlar, İstanbul İDO Sirkeci Terminali’nden hareket eden İDO filosuna ait özel bir gemide yapılan lansmanla kamuoyuna duyuruldu.

Korkutan en kötü senaryo: Petrolün varili ya 130 dolara çıkarsa

JPMorgan, Orta Doğu’daki gelişmelerden dolayı brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceğini açıkladı. Olası senaryo gerçekleşirse 69 dolar olan petrol fiyatları neredeyse 2 katına çıkacak.

Açlık sınırı 23 bin 615, yoksulluk sınırı 81 bin 686 liraya ulaştı

BİSAM’ın Mayıs 2025 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı aylık 23 bin 615 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise 81 bin 686 liraya ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 38 bin liraya yaklaştı. En yüksek maliyet kalemleri meyve-sebze, süt ürünleri ve et oldu.

Memur ve emeklinin gözü temmuz ayında: Zam oranı netleşiyor

Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz ayında maaşlarına yansıyacak olan enflasyon farkını merak ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz tarihinde açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte, zam oranları kesinleşmiş olacak.

Kanada Borsası tarihi zirveye ulaştı

S&P/TSX Bileşik Endeksi, Çarşamba günü %0,4’lük bir yükselişle 26.524 puana ulaşarak geçtiğimiz hafta kırdığı rekoru geride bıraktı. Bu yükselişte teknoloji şirketleri başı çekerken, enerji sektöründeki güçlü performans da dikkat çekti. E-ticaret …

Borsa günün ilk yarısında hafif yükseldi – 11 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,18 artışla 9.676,22 puana yükselirken; madencilik hisseleri öne çıktı, en fazla değer kaybı sigorta sektöründe yaşandı.