Türkiye’nin 2025 maliye politikası, sıkılaşma ve yapısal dönüşüme odaklanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik yol haritasını açıkladı. Bakan Şimşek’in vurguladığı ana noktalar, mali disiplinin güçlendirilmesi ve yapısal reformların hız kazanması oldu. 

Enflasyon ve mali disiplin

Şimşek, 2025 maliye politikasının önceliklerini sıralarken, özellikle kalıcı fiyat istikrarını sağlama ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırma hedeflerine dikkat çekti. Hürriyet’ten Neşe Karanfil‘in haberine göre, enflasyonun düşürülmesi ve para politikasının desteklenmesi için arz yönlü politikaların devreye alınacağı bilgisini paylaştı. Bakan, “Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı için verimliliği ve rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları hayata geçireceğiz,” dedi.

Dezenflasyon süreci

Dezenflasyon sürecinde belirleyici olacak dört ana başlığı detaylandıran Şimşek, bunların; para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi, bütçe açığının milli gelire oranının azalması, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefiyle uyumu, ve arz yönlü tedbirler olduğunu belirtti. Ayrıca, 2025’te akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranını yüzde 6 ile sınırlandırdıklarını ve bu sayede 12 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçtiklerini ifade etti.

Harcama ve vergi politikaları

Bakan Şimşek, 2025 yılında harcama disiplininin öne çıkacağını, yeni vergi düzenlemeleri yerine kayıtdışılıkla mücadele ve harcama disiplininin öncelikli olacağını vurguladı. Şimşek, “Deprem dışındaki alanlarda harcama disiplinine devam edeceğiz. Yeni ihdas edilen asgari kurumlar vergisi başta olmak üzere alınan gelir tedbirleri, vergilemede gönüllü uyumu güçlendirecek çalışmalar, etkin tahsilat ve denetim performansıyla bütçe açığını düşürmeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Kamu ihale reformu ve ekonomik toparlanma

Bakan ayrıca, kamu ihale reformuna da değindi ve mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini, arz tarafında ürün ya da sektör bazında tekelleşme eğilimlerine engel olacaklarını belirtti. Kamu alımları tarafında Kamu İhale Reformu’na ilişkin teknik çalışmaların tamamlandığını ve bu çalışmaların AKP’nin yetkili organlarına değerlendirme için iletilmiş olduğunu açıkladı. 2025 yılında ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma beklediğini belirten Şimşek, küresel büyümenin, ticaretin, finansal koşulların ve emtia fiyatlarının ekonomi için daha destekleyici olmasını öngördüğünü kaydetti.

Sektörel görüşler ve beklentiler

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 2025 yılı için 280 milyar dolarlık ihracat hedefini belirlediklerini, 2028 için ise 375 milyar dolarlık bir hedef koyduklarını açıkladı. Gültepe, sanayinin korunması ve üretim kapasitesinin zarar görmemesinin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

Borsa beklentileri

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, 2025’ten umutlu olduklarını ve politika faizinin kademeli olarak gerilemesini beklediklerini söyledi. Karagöz, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesinin borsada daha güçlü bir dönemi müjdelediğini belirtti.

Gıda sektöründe fiyat istikrarı

İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçı Birlikleri Başkanı Kazım Taycı, 2025’te gıda sektöründe büyük fiyat oynamaları beklemediklerini ifade etti. Taycı, Türkiye ve dünya genelinde yüksek rekoltelerin beklendiğini ve bu durumun fiyat istikrarına katkı sağlayacağını belirtti.

Otomotiv sektöründe üretim ve ihracat artışı

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, yüksek rekabet ve yeni modellerle pazarda satışların 1.1 ila 1.3 milyon adet seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü. Eroldu, ihracatın yüzde 5-10 arasında büyüyeceğini ve üretim adetlerinin 1.4 milyon seviyesinde olmasını beklediklerini dile getirdi.

Konut sektörü

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, üretimin artırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. GYODER Başkanı Neşecan Çekici ve KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, kamu-özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yaparken, dar gelirli kesimler için üretimin artırılması gerektiğini belirtti.

Turizmde Fiyat Ayarlamaları

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Gem, 2025 yılı için turizm rezervasyonlarının iyi gittiğini, ancak döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade etti. (Hürriyet)


 

 

 

Related Posts

Başka çareleri kalmadı. PKK bileşeni YPG/PYD örgütü en kısa sürede silah bırakarak teslim olacak!

Terör elebaşı Öcalan’ın Terörsüz Türkiye sürecinde terör örgütünün, fesih ve silah bırakma kararı öncesinde, içeride insan kaynağı ve saldırı kapasitesi bitme noktasına gelmişti. Devletin oluşturduğu mücadele kapasitesiyle, terör örgütünün sınır ötesinde saha hakimiyeti iyice zayıflamış, lojistik hatları kontrol altına alındığı için gıdaya ulaşımı bile minimize edilmişti. Terör örgütünün üst kademesine yapılan operasyonların neticesinde örgüt yöneticileri hareket edemez hale getirilmişti. Terör

Osmaniye’de besiciler isyan etti: ‘Çoğumuz battık’

Kurban Bayramı yaklaşırken Osmaniye’deki kurban pazarında hem alıcı hem de satıcı kara kara düşünüyor. Muş’tan kurbanlıklarını getirerek pazarda yerini alan besici Yunus Yılmaz, “Bugün samanın tonu 20 bin lira. Bir hayvana sadece 750 kilo saman alabiliyoruz. Genel olarak zararına satıyoruz, daha doğrusu satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Türkiye; tarihi, coğrafyayı ve Batı’yı şah damarından yakaladı. İşte mucizenin adresi burası. Bu nehir bizi okyanuslara taşır. Tek bir engel var, o da aşılacak. YPG’nin “oyalaması” bitecek. “İsrail Garnizonu” kapanacak.

Israrla yazmaya, konuşmaya, Türkiye’yi bu geleceğe hazırlamaya, böyle bir tarih eşiğini en önemli konu olarak zihinde ve zinde tutmaya devam etmeliyiz. Günlük tartışmalar ne yönde seyrederse seyretsin, içeride ne tür kavgalar olursa olsun, Türkiye’yi oyalamaya dönük ne planlar yapılırsa yapılsın, tarih ve coğrafyanın yeni büyük yükselişine yatırıma, hiç değilse bir cümlelik katkı yapmaya devam etmeliyiz. Bizler; kişisel hesaplarımız, ömürlerimiz bu büyük tarih geçişinde bir teferruat olsa da bencilliğin

Aroma işçileri eyleme başlamıştı: Tekgıda-İş’ten açıklama!

ASMK Aroma işçileri, toplu iş sözleşmesindeki anlaşmazlık nedeniyle eyleme başladı. Bu gelişmeler üzerine Tekgıda-İş’ten önemli bir açıklama yapıldı. Sendika yetkilileri zor ekonomik koşullarda çalışanları koruma amacıyla hareket ettiklerini belirtti.

Genel Sağlık Sigortası’nın gizli detaylar ve haklarımız: GSS nedir?

Kıymetli Okuyucularım, Sosyal devletin en önemli omurgalarından biri olan sağlık hakkı, yalnızca bireyin değil, toplumun tamamının huzur ve refahını da doğrudan etkiler. İşte bu yüzden, Türkiye’de “Genel Sağlık Sigortası” ya da kısaca GSS, sağlık …

AKP’li Tayyar, Yeni Şafak’ın “ekonomik çöküş” manşetine hak verdi: Her köşede konuşuluyor, üreticiler burnundan soluyor

“Her güzergâhta trafik cezaları ve her küçük esnafın kapısında vergi tutanağı var”