55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir

Gecenin bir vakti uyanıp idrara çıkmak eğlenceli olmasa da, zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak, özellikle 55 yaşın altındaysanız ve geceleri birden fazla kez uyanıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Çoğu yetişkin günde altı ila yedi kez idrara çıkar ve altı ila sekiz saatlik bir uyku süresiyle geceyi kesintisiz geçirebilirler. Konusunda uzman ürolog Rena Malik, York Post’a verdiği bir röportajda, insanların gece idrara çıkma sıklığının pelvik taban sağlıklarıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Ürolog, pelvik tabanın organları destekleyen bir hamak gibi işlediğini ve eğer bu bölge zayıfsa veya düzgün çalışmıyorsa, aşırı aktif mesane sorununa yol açabileceğini açıklıyor. Yaşlandıkça vücut değişir ve bu, idrar üretimini de etkiler. Ürolog Malik, 55 yaşın üzerindeyseniz, geceleri bir kez uyanmanın oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor.

“Mesanen, fazla suyu tutamayacak kadar dolduğunda, bir kez uyanman gerekebilir” diyor.

 Pelvik taban kasları zayıflamış olabilir

Ancak daha gençseniz, tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak, rutininizin bir parçası olarak kabul edilebilecek bir durum değildir. Malik, bunun aşırı aktif mesane veya zayıflamış pelvik taban kaslarına işaret eden karmaşık bir semptom olabileceğini belirtiyor.

Alıntı yapılan medya kuruluşu, “Eğer gece boyunca birden fazla kez idrara çıkmak için uyanıyorsanız, nokturnal pollakiüri veya nokturi hastalığına yakalanıyor olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Alışkanlıklar da önemli bir rol oynar. Yatmadan önce çok fazla su içiyorsanız, mesanenizi fazla çalışmaya zorlayabilirsiniz.

Ürolog, “Yatmadan önce çok fazla su içerseniz veya yatağınızın yanında bir bardak su bulundurursanız, idrara çıkmak için uyanmanız gerekecektir” diye açıklıyor.

Ne içtiğiniz de önemlidir çünkü alkol ve kafein diüretik özellik gösterir; yani tükettikten birkaç saat sonra tuvalete gitme isteğinizi artırır. Malik, yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketiminden kaçınmayı öneriyor. Bu, kahvenizi tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez; bazen sadece bazı küçük ayarlamalar yapmak yeterlidir.

Related Posts

Diyet değil, gençlik sırrı: Longevity yaklaşımı! Yaşa ve ihtiyaca göre kişiselleşiyor

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.