Alzheimer’ın nedeni ağzınızda gizli olabilir!

2019 yılında yayımlanan bir çalışma, Alzheimer’a neden olabilecek bir bakteriyi işaret eden en güçlü kanıtlardan birini sundu. University of Louisville’den mikrobiyolog Jan Potempa liderliğindeki araştırma ekibi, Alzheimer hastalarının beyinlerinde Porphyromonas gingivalis isimli bakteriyi tespit etti. Bu bakteri, kronik diş eti hastalığının ana etkenlerinden biri olarak biliniyor.

Araştırmacılar, bu bağlantıyı daha ileri taşıyarak fareler üzerinde deneyler yaptı. Farelerin ağzına yerleştirilen bakteri, beyinlerine yayıldı ve Alzheimer ile ilişkilendirilen yapışkan proteinler olan beta-amiloid (Aβ) seviyelerini artırdı. Bu bulgular, P. gingivalis’in Alzheimer’ın gelişiminde etkili olabileceğine dair güçlü kanıtlar sundu.

Araştırmayı yürüten Cortexyme isimli ilaç şirketinin kurucularından Stephen Dominy, daha önce Alzheimer’ın enfeksiyonlarla ilişkilendirildiğini ancak neden-sonuç ilişkisinin tam olarak kanıtlanmadığını belirtti. “Şimdi elimizde, bu bakterinin Alzheimer patogenezine doğrudan bağlandığını gösteren somut kanıtlar var” dedi.

Bunun da ötesinde, bilim insanları Alzheimer hastalarının beyinlerinde, bakterinin ürettiği “gingipain” adı verilen toksik enzimleri tespit etti. Üstelik bu enzimler, Alzheimer teşhisi konmamış ancak beyinlerinde hastalığa işaret eden proteinlere sahip bireylerde de bulundu.

Bu durum, diş eti hastalıklarının Alzheimer’a neden olabileceğini, yoksa Alzheimer’ın diş sağlığını olumsuz etkilemesi nedeniyle mi bakterilerin arttığını anlamak için kritik bir ipucu olabilir. Uzmanlar, gingipain enzimlerinin düşük seviyelerde de olsa Alzheimer’a yatkınlığı olan bireylerde erken dönemde tespit edilmesinin, hastalığın zamanla gelişebileceğini gösterdiğini düşünüyor.

Çalışmada ayrıca COR388 adlı deneysel bir bileşiğin, P. gingivalis bakterisinin beyne yayılmasını engelleyebildiği görüldü. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu bileşiğin bakterileri azalttığı ve Alzheimer’a neden olan beta-amiloid üretimini düşürdüğü gözlemlendi.

Araştırmaların kesin sonuçlara ulaşması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, bilim insanları bu yeni yaklaşımın Alzheimer tedavisi için umut verici olabileceğini belirtiyor. Alzheimer Research’ün baş bilim sorumlusu David Reynolds, Alzheimer için 15 yılı aşkın süredir yeni bir tedavi geliştirilmediğini hatırlatarak, bu tür deneysel yaklaşımların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Gökyüzünün yeni Fatihi çığır açacak! Hayal gerçek oldu

Polonya’nın yenilikçi teknoloji sahnesinde bir devrim yükseldi. Volonaut Airbike, dünyanın ilk gerçek uçan motosikleti olarak gökyüzüne damga vurmaya hazırlandı. Polonyalı mucit ve Jetson ONE’ın oluşturucu Tomasz Patan tarafından tasarlanan bu tek …