Epilepsi hastası çocuklar hangi sporları yapabilir?

“`html

Çocuklarda Epilepsi Nedir? Uzmanından Önemli Bilgiler

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hatice Gamze Poyrazoğlu, beyin sağlığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Beyin hücreleri, normalde belirli bir denge içerisinde çalışır. Ancak, bu hücrelerin aşırı uyarılması, anormal elektrik aktivitelerine neden olarak dengeyi bozabilir. Bu durum, bilinç değişiklikleri, motor hareket bozuklukları, duyusal kayıplar ve amaçsız hareketlerle kendini gösteren nöbetlere yol açabilir. Bu noktada, epilepsinin de tanımı yapılmış olur.

Prof. Dr. Poyrazoğlu, çocuklarda epilepsiye dair dikkate alınması gereken unsurları detaylandırdı.

Çocuklarda Epilepsinin Nedenleri

Epilepsi nöbetlerinin, yaşa bağlı olarak farklılık gösterdiği ve çocukluk dönemi için özgü sendromların çeşitli örnekleri olduğu vurgulanmaktadır. Prof. Dr. Poyrazoğlu, yenidoğan döneminden çocukluk ve ergenlik dönemine özel epileptik sendromlara dikkat çekti.

Çocuklarda nöbetlere ve epilepsi tablosuna yol açan genel nedenler ise şu şekildedir:

  • Genetik mutasyonlar
  • Oksijensiz kalma durumu (hipoksi)
  • Yapısal beyin anormallikleri
  • Kafa yaralanmaları sonrası beyin hasarları
  • Menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyon hastalıkları
  • Santral sinir sistemi tümörleri
  • Doğuştan metabolik hastalıklar (örneğin Krabbe hastalığı)
  • Vaskülitler ve demiyelinizan hastalıklar
  • Henüz bilinemeyen epileptik sendromlar

Epileptik Nöbetlerin Belirtileri

Epileptik nöbetlerin belirtileri, nöbetin kaynağı olan beyin bölgesine göre değişiklik gösterir. Prof. Dr. Poyrazoğlu, yenidoğan dönemindeki nöbetlerin yarısının gizli seyrettiğini belirtti. Dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında kasılmalar, göz hareketleri, bilinç kaybı ve yutkunma sorunları sayılabilir.

Çocuklarda görülebilecek nöbet belirtileri şunlardır:

  • Kollar ve bacaklarda istemsiz hareketler
  • Bir yere odaklanma ve tepki vermeme
  • Bilinç kaybı ve dalma
  • Ağız ve gözde seyirme
  • Sebepli-sebepsiz hıçkırma

Epilepsi Nöbeti Geçiren Çocuk İçin Acil Durum Yönetimi

Prof. Dr. Poyrazoğlu, epilepsi nöbetlerinin çoğunun 3 dakika içinde kendiliğinden durduğunu, ancak 5 dakikayı geçmesi durumunun acil müdahale gerektirdiğini belirtti. Nöbet sırasında yapılması gerekenler:

  1. Etrafta yaralanmalara sebep olabilecek eşyaları uzaklaştırın.
  2. Çocuk güvenli bir pozisyona, yan yatarak alınmalıdır.
  3. Nöbet sırasında kasılmalara engel olmaya çalışılmamalıdır.
  4. Ağzına parmak sokulmamalı ve su dökülmemelidir.
  5. Nöbet sonrası çocuğu stabil bir alana alınarak 112 acil servisi arayın.

Nöbetin Süresi ve Ateş Durumu Neden Önemlidir?

Nöbet anında video kaydı yapılabilir; bu, hekim için yararlı olacaktır. Nöbetin süresi, ateş olup olmadığı ve çocuğun durumu hakkında bilgi toplamak kritik önem taşır. Hekim, gerekli tetkiklerle çocuğun durumunu değerlendirmelidir.

Epilepsi ve İlgili Sorunlar

Uzun süren ve sık tekrar eden nöbetlerin neden olduğu organ hasarları, çocuklarda hafıza, dikkat, konuşma ve davranış bozukluklarına yol açabilir. Epilepsinin kaynağına ve beynin hangi bölgesini etkilediğine bağlı olarak etki farklılık gösterecektir.

Ailelere Düşen Sorumluluklar

Çocuklarda epilepsi tanısı alan ailelerin, düzenli olarak çocuk nöroloji uzmanına gitmeleri gerekiyor. Prof. Dr. Poyrazoğlu, tedavi sürecinin ciddiyetine dikkat çekerek ilaçların düzenli alınmasının ve takiplerin yapılmasının önemini vurguladı.

Epilepsi Hastaları İçin Uygun Sporlar

Epilepsi hastalarının, nöbet tetikleyici unsurlarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk en yaygın tetikleyicilerdir. Ancak, basketbol, futbol ve jimnastik gibi düşük yaralanma riski taşıyan sporlar yapılabilirken, yüksek risk taşıyan aktivitelerden (örneğin yüzme) uzak durulması önerilir.

Epilepsi Tedavi Yöntemleri

Epilepsi tedavisinde ana yöntem, uygun antiepileptik ilaçların kullanılmasıdır. Nöbetler devam ederse, doz ayarlamaları ve yeni ilaçlar eklenebilir. Ayrıca, ketojenik diyet ve nörolojik cerrahi gibi alternatif tedavi seçenekleri de mevcuttur.

“`

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.