İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Gazze’de ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındı

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partisinin 12 Müslüman milletvekiliyle bir araya geldi. Bu toplantıda Starmer’a insani gerekçelerle Gazze’de ateşkes çağrısı yapması isteğini iletti.

BBC’ye konuşan bir milletvekili, “Toplantıda bir sonuç elde edildi mi?” sorusuna, “Hayır” yanıtı verdi.

Starmer ateşkes çağrısı yapmaya yanaşmadı ama Çarşamba günü insani yardım için hava harekatının “durdurulması” ifadesinin geçtiği bir açıklama yapıldı.

Starmer’ın, Gazze ablukasına ilişkin yaptığı eski bir açıklamadaki ifadeleri parti içinden de tepki çekmişti.

Keir Starmer, söz konusu açıklamasında, İsrail’in Gazze’nin suyunu kesmeye “hakkı” olduğu sonucu çıkan ifadeler kullandı.

Sonrasında ise bu ifadeyi açıklamaya çalıştı ve İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğuna işaret etmek istediği söyledi.

Starmer, sonrasındaki tartışmaya ilişkin de “olmadığı gibi gösterildiği” savunmasını yaptı.

İşçi Partisi’nde yerel yönetimlerde olan onlarca isim partiyi bu açıklamalar sonrası bıraktı.

Parlamento grupunda bulunan bazı Müslüman vekiller de parti liderinin duruşundan endişelerini ortaya koydu.

Starmer tam olarak ne söyledi?

İşçi Partisi liderine, Hamas saldırısından dört günü sonra katıldığı bir radyo yayınında, Gazze’nin suyunun ve elektriğinin abluka kapsamında kesilmesinin “ölçülü” olup olmadığı sorulmuştu.

Starmer bu soruya yanıt olarak “İsrail’in buna hakkı olduğunu düşünüyorum. Tabii her şet uluslararası yasalar bağlamında yapılmalı ama İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu prensibinden de uzaklaşmak istemiyorum” dedi.

Gelen tepkile sonrası Starmer, Galler’de bir İslami merkezini ziyaret etti ve burada cemaat ve din adamları ile konuştu.

Sonrasında eski adı Twitter olan X’te yaptığı paylaşımda, cemaatin, Gazzeli sivillerin acısından duydukları üzüntüyle ilgili ifadelerinden “çok etkilendiğini” belirtti.

Starmer, İsrail’in elektrik ve suyu kesme hakkı olduğu yönündeki görüşün “asla kendi görüşü olmadığını” savundu.

İşçi Partisi lideri, rehinelerin serbest bırakılması ve daha fazla insani yardımın Gazze’ye girmesi yönündeki çağrıları tekrarladığını söyledi.

Ancak bu paylaşımlar sonrası Galler’deki Müslüman Konseyi adına yapılan açıklamada, Starmer’ın ziyaretinin cemaatte yarattığı üzüntünün anlaşıldığı ifade edildi ve özür dilendi.

Konsey, Starmer’ın ziyarete ilişkin sosyal medya paylaşımının, ziyaretin içeriğini yansıtmadığını savundu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir